2013

1e rit: Zondag 14 april 2013:

De eerste  rit in het nieuwe seizoen 2013. De weersvoorspellingen waren goed, echter
het zonnetje liet deze dag lang op zich wachten. Er hadden zich 32 leden gemeld en die hadden er zin in. Maar eerst nog even bijpraten onder het genot van een kopje koffie , waarna wij om 10.00 uur konden gaan beginnen aan een rit van ongeveer 100 km. Deze eerste rit was uitgezet door Walther Kouws en Gied Hurkens. De  rit voerde ons voor een deel door Limburg en Brabant, en weer terug naar onze provincie Gelderland. Er werd in 2 groepen vertrokken, en ik had me voor deze keer maar bij de laatste groep gevoegd, onder aanvoering van Gied. We zijn via Groesbeek naar de Milsbeek richting Ottersum, Gennep, Well, Wanssum tot Geisteren gereden. Daar stond de koffie voor ons klaar, Groep 1 had zich al te goed gedaan aan een heerlijke gevulde bord, met daarop een uitsmijter, broodje kroket, broodje kaas / ham, en salades. Dus dat was goed geregeld. Na een half uur na onze aankomst vertrok groep 1 weer richting Langenboom. Toen wij onze uitsmijter ook naar binnen hadden gewerkt, konden wij  met een gevulde maag ook richting  Langenboom vertrekken. Dit deden wij via de plaatsen Maashees, Holhees, Stevensbeek, st Anthonis, Ledeakker, Wanroij, Mill. In Langenboom aan gekomen stond de oprichter dhr Wim van Schayik van het museum voor Nostalgie en Techniek  ons al zwaaiend op te wachten. Bij binnenkomst werd ons een kop koffie aangeboden, en kregen we uitleg van de grootmeester him zelf, hoe hij tot de oprichting van het museum is gekomen, inmiddels is het in handen van een stichting. Ook hier werden wij in 2 groepen verdeeld, en kregen we een rondleiding van 2 uur.
Ik moet zeggen dat dit museum zeker de moeite waard is om eens een keer te bezoeken. Je wil niet weten wat die man allemaal verzamelt heeft, erg indrukwekkend. Na de rondleiding konden we natuurlijk nog vragen stellen, en kregen we nog even een toe gave van de eigenaar, onder het genot van een drankje. De man was helemaal enthousiast , zijn dag kon ook niet meer kapot, hij was ook erg te spreken over onze brommers, want die  had hij nog niet in zijn collectie staan. Dus wij keken elkander aan met de vraag ( zouden onze brommers er nog wel staan!!) lachen. Iedereen was ook erg te spreken over wat ze allemaal gezien hadden. Dus met een goed gevoel vertrokken we weer, maar echter niet voordat wij met de oprichter op de foto gingen. Inmiddels was de zon aan het schijnen, dus de dag kon niet meer stuk. Vandaar ging het weer huiswaarts via Beers, Linden, Heumen,  Molenhoek, Groesbeek. Ik mag wel zeggen dat we een leuke en gezellige rit hebben gehad. Tevens bedank ik Fred Sanders (tweewielers) die zijn bus  beschikbaar heeft gesteld tijdens de rit. (Gelukkig niet nodig gehad.) Bij deze bedank ik de ritleiders voor het uitzetten van deze mooie rit.

Fred Evers

2de Rit 2013

2 juni was het weer zover ,de tweede rit voor de walmers. Walther en Gied met hun team, hadden weer hun uiterste best gedaan,om  voor ons een mooie rit uit te zetten. Om 9 uur werd er weer verzameld bij de molen,en langzaam kwamen de leden binnen druppelen. De meeste nog snel even tanken bij ,voorheen Tiellemans. Ook Fred Sanders had zijn bus weer ter beschikking gesteld, om als bezem wagen te fungeren, daarvoor onze hartelijke dank.
Rond half tien werd er vertrokken met een kleine 30 deelnemers richting Hamminkeln in Duitsland. Ruim twee uur later kwamen we daar aan bij een groot bikers cafe alwaar we ons tegoed konden doen aan een grote hamburger met friet,nadat we een grote pot koffie hadden gehad.
Daarna nog wat gedronken en nog lekker in de zon gezeten. Naast dat bikerscafe was ook nog een grote moterzaak waar ze alleen maar Harly Davidson verkochten. Daar hebben we allemaal onze ogen uitgekeken. Daar stonden motoren van 10, maar ook van 75 duizend euro.( zie fotos) Na nog wat gekletst te hebben zijn we weer opgestapt en aan de terugweg begonnen. Bij Rees aangekomen zijn we met een pondje het water over gestoken, wat een hele onderneming was om  allemaal in een keer mee te kunnen. Een aan de overkant aangekomen reden we richting Kevelaer. Daar hebben we even overlegd of we nog een stop zouden inlassen, maar de meesten wilden toch liever doorrijden omdat het inmiddels al bijna 4 uur was. Dus met z’n allen doorgereden naar Groesbeek waar we rond 17.15 uur weer arriveerden bij de molen. Daar nog even staan kletsen , en waar we van verschillende leden hoorde dat dit een van de leukste ritten ( ongeveer 150 km) was die ze de afgelopen jaren gereden hadden. Dus Walther en Gied hartelijk dank en op naar de volgende rit.


Groeten Henk de Bruin

3de Rit 2013

Zaterdag 6 juli was de derde rit van dit jaar. Om half 10 werd er weer verzameld bij de molen, alwaar de zon ons deze keer niet in de steek liet. Er hadden zich ruim 20 rijders opgegeven, en naar even gekletst te hebben gingen we op pad. Walther en Gied hadden weer een geweldige rit uit gestippeld. Walther had deze keer ook zijn bus ter beschikking gesteld als bezem wagen. De rit ging via Wyler en Beek richting Waalbrug.
Eenmaal over de brug ging het richting Bemmel en Huisen. Bij Westervoort ging het over het pondje en langs de ijsel richting Rheden waar we, nadat we het tweede pondje overgestoken waren, aankwamen in het zonovergoten Rheden. Daar was onze eerste stop, waar we op een gezellig terras koffie met een flinke uitsmijter naar binnen gewerkt hebben. Na nog een drankje, ging de rit verder door  een van de mooiste plekken van Nederland, namenlijk de Postbank.
Via die prachtige wegen ging het richting Oosterbeek waar we het oorlogs museum 40-45 aandeden voor de tweede stop.  Dat museum staat helemaal vol met allerhande spullen en dokumentatie over de tweede wereld oorlog. Vooral de vele wapens die daar verzameld waren kregen veel bekijks. 
Na een uurtje daar rondgekeken te hebben ging de reis weer verder  over prachtige wegen en fietspaden richting Heteren, alwaar we de brug overgingen, en nog een mooi stuk door de Betuwe richting Waalbrug Nijmegen. Via Berg en Dal weer terug naar Groesbeek waar voor degene die dat wilden nog even nagepraat werd bij de oude Molen. Al met al een fantastiche en zon overgoten dag. Walther en Gied nogmaals bedankt voor de organisatie.
Het was top.  

Gr Henk de Bruin.

Snertrit 2013

3 november was het weer zover, de laatste rit van het jaar (de Snertrit). Rond half 1 werd er verzameld bij cafe Oomen op de Horst waar een dertigtal leden kwamen opdraven voor de snertrit.Na een kopje koffie en een broodje werden de jassen aangedaan om de rit te beginnen.Henk Kaal met zijn team hadden een mooie rit uitgezet.Via Malden en allerlei omwegen ging het richting Heumen alwaar we de dijk op gingen richting Grave. Grave eenmaal voorbij werd de lucht alsmaar donkerder en het begon daar ook behoorlijk te regenen. Daar op de dijk verloor Fred ook nog zijn achterdemper van zijn uitlaat. (was zo weer verholpen)Tijdens deze korte stop, maakte velen er gebruik van om regen kleding aan te trekken. Even verder werd de eerste stop gedaan. Alle deelnemers zetten vlug de brommers uit om snel naar binnen te gaan om even warm te worden en op te drogen. Daarbinnen werd een heerlijke uitsmijter geserveerd of brood met 2 kroketten. Na ongeveer een uurtje, en na koffie en wat drankjes. werden de jassen weer aangedaan om toch maar weer te starten. Vanaf daar hebben we het toch mooi droog gehouden. De rit ging via Beuningen, Ewijk helemaal over de dijk naar Weurt.Toen een stuk door Nijmegen en via de Waalkade naar Beek, Berg en dal, Wyler,en Groesbeek. Het eind station was Garage de Ren,waar onze huiskok een geweldige pan snert klaar had staan en roggebrood met spek. Daar werd ook gretig van gegeten,en nadat we ons lekker bij kachel hadden opgewarmt, ging een biertje er ook wel in. Ook nog werd de nieuwe eigenaar van de Gouden helm bekent gemaakt. Dit jaar ging de helm naar willie d’n Boer. (zie Fotos) Een man van het eerste uur, en willie kun je overal voor vragen,en hij helpt iedereen. Zo werd er gezegt. Willie van harte met die eer, je hebt hem verdient. Verder wil ik Henk Kaal en zij team bedanken, voor de mooie rit ,en dat hij zijn garage voor deze gelegenheid beschikbaar heeft gesteld. Het was weer toppie. 

Groeten: Henk de Bruin

Afscheid Jan van Gestel 

Bij het afscheid van ons erelid pastor Jan van Gestel waren ook diverse Blauwe Walm leden aanwezig; foto’s zijn geplaatst in het fotoboek.